rss

Cemperai - Suapan Blog Baru

Jumaat, 29 Mei 2009

Untung atau Jualan

Keliru antara untung dan jualan. Untung pada saya bermaksud jumlah bersih hasil jualan selepas ditolak dengan kos operasi termasuk gaji pekerja, baja, racun, bil serta lain-lain kos berkaitan.

Oleh itu ramai diantara mereka yang baru berjinak-jinak serta ingin menceburi bidang pertanian secara Teknologi Fertigasi ini agak "kurang periksa" maksud sebenar "untung" dan "jualan".

Biasanya kita akan disogokkan dengan contoh pengiraaan seperti berikut:

Jumlah pokok 1000 X hasil purata 3kg sepokok X RM4.00 sekilo = RM12,000.00 Atau jumlah pokok yang lebih banyak. Tetapi berapakah kos operasi dan lain-lain kos hangus yang perlu ditolak dari jumlah RM12,000.00 itu. Perlu diingat bahawa jumlah RM12,000.00 tersebut adalah jumlah jualan dan bukannya jumlah keuntungan.


Tidak dinafikan
pertanian Teknologi Fertigasi ini memberikan pulangan yang tinggi, namun begitu banyak perkara harus dikaji dan diteliti sebelum mebuat pelaburan yang besar.

Bagi skala kecil seperti 1000 pokok ianya boleh dijalankan secara separuh masa dan bukan untuk dijadikan sumber pendapatan utama. Ini perlu diambil perhatian sebelum kita mengeluarkan kos permulaan sekitar RM10,000.00 - RM15,000.00 untuk menyiapkan sepenuhnya ladang mini berjumlah 1000 pokok.

Bagi yang berpendapatan rendah dan sederhana jumlah wang tersebut adalah tinggi. Oleh itu kita perlu lebih berhati-hati dalam mebuat keputusan sebelum membuat keputusan. Jika kita bersedia mengorbankan wang tersebut untuk tujuan percubaan atau hobi yang tidak mengharapkan pulangan, maka untung tidaklah menjadi persoalan.

Namun bagi mereka yang ingin menjadikan bidang ini sebagai satu sumber pendapatan adalah disarankan jangan terburu-buru membuat keputusan untuk mengusahakan jumlah pokok yang tinggi. Lebih elok dilakukan secara kecil-kecilan (sila rujuk Test Bed @ Tapak Eksperimen) sebagai percubaan. Juga perlu diambil kira kos operasi musim kedua serta musim berikutnya sekiranya musim pertama gagal atau harga jualan jatuh dibawah dari harga jangkaan. Lebih elok jika ada perancangan jangka pendek dan jangka panjang termasuk perancangan pemasaran.

Catatan Berkaitan :0 komen:


Catat Ulasan

 

Ruangan Catatan Pelawat Blog Ini

Ruangan Catatan Pelawat Blog Ini


Nama Anda
Emel Anda
Subjek
Mesej
Gambar 1
Gambar 2
Gambar 3
Imej Pengesahan
captcha
Sila masukkan teks dari imej sebelah kiri:
[ Tukar Imej ] [ Ini apa? ]

Cili Padi Semerah 704

Bedasarkan info dari ladang mini 600 pokok ditanam secara fertigasi.

Secara kasar:
Rendah
Cabang Y ~1 kaki
Buah lebat
Mudah untuk di pancang
Hasil Purata 60kg/sebulan
Purata satu pokok 100gram/sebulan
Siraman 3 kali sehari
Putus buah - ada pokok yang ada buah sahaja, ada pokok yang ada bunga dan putik sahaja dan ada pokok yang ada bunga, putik dan buah

Sangat Pedas

Cili Semerah Original

Bedasarkan info dari ladang mini 400 pokok ditanam secara fertigasi.

Secara kasar:
Tinggi
Cabang Y ~2 kaki
Buah kurang lebat berbanding Cili Padi Semerah 704
Susah untuk di pancang
Hasil Purata 20kg/sebulan
Purata satu pokok 50gram/sebulan
Siraman 2 kali sehari
Putus buah - ada pokok yang ada buah sahaja, ada pokok yang ada bunga dan putik sahaja dan ada pokok yang ada bunga, putik dan buah

Kurang Pedas
Penafian: Blog Admin / Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab diatas sebarang kesilapan atau kerugian akibat daripada penggunaan mana-mana maklumat yang terdapat pada blog ini atau blog pautan terus atau pautan tidak terus dari blog ini.