rss

Cemperai - Suapan Blog Baru

Sabtu, 16 Mei 2009

Percubaan Media Untuk Cili Padi Semerah

Percubaan keatas media tanaman untuk Cili Padi Semerah - pokok berusia 3 minggu dihalaman rumah ( usia anak benih semasa transplant adalah 8 minggu).

1. Sekam 100% 3 polibeg - Tunas air tidak begitu subur.
2. Sabut 100% 3 polibeg - Tunas air lebih subur berbanding sekam 100%.
3. Sabut + Sekam 1:1 - Tunas air lebih subur berbanding sabut 100%. Cabang keluar lebih awal serta sudah ada tampuk bunga.

Pada pemerhatian saya media tanaman Sekam + Sabut 1:1 adalah

lebih baik untuk Cili Padi Semerah. Perbezaan pertumbuhan pokok adalah ketara pada media yang diuji. Sekiranya dibandingkan dalam kiraan hari, pertumbuhan bagi pokok yang menggunakan media tanaman sekam 100% dan sabut 100% mungkin ketinggalan antara 5-7 hari, walaupun kadar siraman dan baja adalah sama, dengan erti kata lain pertumbuhan pokok yang menggunakan media Sekam + Sabut 1:1 lebih cepat / produktif walaupun usia pokok adalah sama. Ketepatan eksperimen tidaklah begitu tinggi kerana hanya mengunakan 3 polibeg untuk setiap jenis media tanaman.

Hasilnya mungkin berbeza bagi setiap jenis benih cili. Oleh itu perlu juga diuji keatas jenis benih cili yang lain sebelum mengambil keputusan untuk menggunakan sebarang jenis media tanaman keatas ladang "revenue". Oleh itu eksperimen adalah sangat penting serta perlu mempunyai Test Bed @ Tapak Eksperimen untuk melakukan eksperimen, bagi setiap pengusaha Fertigasi yang inginkan pengalaman yang lebih banyak serta mengurangkan risiko kerugian serta bagi mendapatkan produktiviti yang lebih tinggi, hasil boleh jangka yang jelas.

Catatan Berkaitan :0 komen:


Catat Ulasan

 

Ruangan Catatan Pelawat Blog Ini

Ruangan Catatan Pelawat Blog Ini


Nama Anda
Emel Anda
Subjek
Mesej
Gambar 1
Gambar 2
Gambar 3
Imej Pengesahan
captcha
Sila masukkan teks dari imej sebelah kiri:
[ Tukar Imej ] [ Ini apa? ]

Cili Padi Semerah 704

Bedasarkan info dari ladang mini 600 pokok ditanam secara fertigasi.

Secara kasar:
Rendah
Cabang Y ~1 kaki
Buah lebat
Mudah untuk di pancang
Hasil Purata 60kg/sebulan
Purata satu pokok 100gram/sebulan
Siraman 3 kali sehari
Putus buah - ada pokok yang ada buah sahaja, ada pokok yang ada bunga dan putik sahaja dan ada pokok yang ada bunga, putik dan buah

Sangat Pedas

Cili Semerah Original

Bedasarkan info dari ladang mini 400 pokok ditanam secara fertigasi.

Secara kasar:
Tinggi
Cabang Y ~2 kaki
Buah kurang lebat berbanding Cili Padi Semerah 704
Susah untuk di pancang
Hasil Purata 20kg/sebulan
Purata satu pokok 50gram/sebulan
Siraman 2 kali sehari
Putus buah - ada pokok yang ada buah sahaja, ada pokok yang ada bunga dan putik sahaja dan ada pokok yang ada bunga, putik dan buah

Kurang Pedas
Penafian: Blog Admin / Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab diatas sebarang kesilapan atau kerugian akibat daripada penggunaan mana-mana maklumat yang terdapat pada blog ini atau blog pautan terus atau pautan tidak terus dari blog ini.