rss

Cemperai - Suapan Blog Baru

Sabtu, 14 Februari 2009

Tips am dan jumlah air untuk pasu dan polibeg

Tips am pengairan titis untuk pasu dan polibeg:

- pokok jangan layu

- air tidak keluar dari bahagian bawah pasu atau polibeg

- media tanaman hanya perlu dialirkan air sekadar cukup untuk melembabkan media dan bukan untuk membasahkan media pada kadar yang berlebihan, air dapat dijimatkan.

- perlu disiram semula apabila media telah mula kering (set timer untuk menghidupkan pam beberapa kali sehari, bergantung pada keputusan ujian air diatas, mengikut keperluan pokok tanaman serta jenis penitis @ dripper)- Ini berpandukan saiz polibeg 15 x15 cm atau 16 x 16cm, atau isi kandungan pasu yang sama denganya untuk tanaman secara fertigasi, siraman 5 atau 6 kali sehari (menggunakan media tanaman bukan dari campuran tanah) diperlukan semua penitis yang digunakan mestilah dari jenis yang sama kerana saiz polibeg yang digunakan adalah sama bagi semua pokok.

-Siraman dilakukan pada jangka masa yang singkat selama hanya beberapa minit bagi setiap kali siraman dan siraman akan diulangi untuk beberapa kali pada waktu siang hari sahaja. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan Timer yang boleh diprogram untuk mengawal bekalan kuasa pam sama ada on atau off. Biasanya timer elktronik digital digunakan dengan keupayaan 8 program on\off serta jarak minima diantara on dan off adalah 1 minit.

Catatan Berkaitan :0 komen:


Catat Ulasan

 

Ruangan Catatan Pelawat Blog Ini

Ruangan Catatan Pelawat Blog Ini


Nama Anda
Emel Anda
Subjek
Mesej
Gambar 1
Gambar 2
Gambar 3
Imej Pengesahan
captcha
Sila masukkan teks dari imej sebelah kiri:
[ Tukar Imej ] [ Ini apa? ]

Cili Padi Semerah 704

Bedasarkan info dari ladang mini 600 pokok ditanam secara fertigasi.

Secara kasar:
Rendah
Cabang Y ~1 kaki
Buah lebat
Mudah untuk di pancang
Hasil Purata 60kg/sebulan
Purata satu pokok 100gram/sebulan
Siraman 3 kali sehari
Putus buah - ada pokok yang ada buah sahaja, ada pokok yang ada bunga dan putik sahaja dan ada pokok yang ada bunga, putik dan buah

Sangat Pedas

Cili Semerah Original

Bedasarkan info dari ladang mini 400 pokok ditanam secara fertigasi.

Secara kasar:
Tinggi
Cabang Y ~2 kaki
Buah kurang lebat berbanding Cili Padi Semerah 704
Susah untuk di pancang
Hasil Purata 20kg/sebulan
Purata satu pokok 50gram/sebulan
Siraman 2 kali sehari
Putus buah - ada pokok yang ada buah sahaja, ada pokok yang ada bunga dan putik sahaja dan ada pokok yang ada bunga, putik dan buah

Kurang Pedas
Penafian: Blog Admin / Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab diatas sebarang kesilapan atau kerugian akibat daripada penggunaan mana-mana maklumat yang terdapat pada blog ini atau blog pautan terus atau pautan tidak terus dari blog ini.