rss

Cemperai - Suapan Blog Baru

Rabu, 18 Februari 2009

Kit Fertigasi DIY atau Kit Pengairan Titis DIY

Fertigasi DIY ( Kit Fertigasi atau Kit Pengairan Titis) pada dasarnya bermaksud:

Melakukan sendiri pemasangan sistem fertigasi atau pengairan titis sendiri tanpa bantuan orang lain yang perlu dibayar upah.

Bagi mereka yang tidak berpenglaman berkenaan perkara ini pastikan anda terus membaca catatan ini sehingga tamat.

Nota:
Pengairan Titis - Sistem yang mengalirkan air secara

berjadual terus kepada zon pengakaran pokok.
Fertigasi - Membekalkan baja pada sistem pangairan titis yang telah disediakan, dimana campuran baja dan air (pada kepekatan tertentu mengikut ukuran meter EC) dialirkan terus ke zon pengakaran pokok.

Untuk kerja mudah banyak Kit fertigasi dijual dipasaran dan sememangnya boleh didapati secara online tanpa pelanggan perlu memikirkan apakah perlatan yang perlu dibeli untuk memasang sendiri sistem fertigasi mini atau sistem pengairan titis mini dihalaman rumah.

Kepada mereka yang tidak berpengalaman dalam sistem fertigasi atau pengairan titis ini dan ingin mencuba sememangnya digalakkan namun begitu anda perlulah mempunyai sedikit pengetahuan asas berkenaan Fertigasi sebelum boleh mencuba Kit tersebut.

Apa yang perlu kita tahu berkenaan Kit Fertigasi ini ialah ianya :

- Kit fertigasi atau pengairan titis yang telah direka khas untuk dipasang secara mudah untuk skala kecil terutamanya dihalaman rumah, dimana peralatan telah disediakan pada kebiasaanya adalah hampir lengkap, biasanya tiada yang 100% lengkap, secara jujurnya masih ada satu atau dua perlatan lain yang perlu anda beli sendiri untuk memastikannya Kit tersebut benar-benar 100% lengkap.

- Ada pembekal yang hanya menyediakan peralatan asas seperti pam akuarium dan penyambung, baja, benih, poly paip, nipple, polibeg,dripper, timer serta manual pemasangan.

- Ada juga pembekal yang turut menyediakan tong ar, media tanaman dll.

Persoalannya adakah manual itu lengkap untuk membolehkan pengguna memasang sendiri Kit Tersebut dari A hingga Z tanpa sebarang masalah atau masih berada didalam dilema?

Apakah lain-lain perlatan yang masih perlu dibeli?

Perlu dipastikan adakah Kit tersebut turut disediakan media semaian (peatmoss) serta tray semaian (atau anda perlu semai terus pada media tanaman, media tanaman (tanah/sabut/sekam atau campuran bahan tersebut) atau anda perlu gunakan tanah dan membeli sendiri tanah tersebut, bahan kawalan serangga dan kulat, baja, tong air, injap pelampung, stop cock (kunci air) serta fittings dan "white tape" untuk sambungan paip (dimana kita hanya perlu tanggalkan kepala paip air yang terdapat pada halaman diluar rumah dan sambungkan fitting yang disediakan, juga sambungkan kembali kepala paip yang lama (untuk mengekalkan kemudahan akses pili air paip seperi dulukala) dan ianya terus boleh disambungkan ke tong air yang dilengkapi injap pelampung serta stop cock dan seterusnya bolehlah menyempurnakan pemasangan sistem fertigasi sehingga selesai serta perlu menyediakan sambungan bekalan elektrik kepada pam/timer.

Sekiranya anda sememangnya maklum isi kandungan yang terdapat pada Kit dan bersedia untuk membeli lain-lain bahan dan berupaya menyiapkan pemasangan tersebut itu sememangnya objektif pembelian kit itu tercapai dengan ertikata lain anda mempunyai sedikit pengetahuan berkenaan asas Fertigasi atau Pengairan Titis secara teknikal.

Sebaliknya jika anda mengharapkan 100% Kit tersebut Lengkap, maka anda perlu tanyakan kepada pembekal tentang apa bahan atau peralatan yang dibekalkan bersama Kit tersebut dan sistem macam mana yang anda perlukan serta pastikan ianya seperti yang anda bayangkan, untuk itu satu panggilan telefon kepada pembekal boleh membantu anda, ini adalah bagi mengelakkan kekeliruan terutamanya kepada mereka yang baru berjinak-jinak dalam hobi Fertigasi atau pengairan titis ini dan masih tidak nampak gambaran keseluruhannya, apa yang boleh diakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan oleh kit yang disediakan.

Anda tidak perlu membuat keputusan terburu-buru untuk membeli Kit Fertigasi malah anda perlu membandingkan perbezaan Kelengkapan Kit Fertigasi Tersebut secara terperinci, harga tidak menjadi ukuran, apalah salahnya mengeluarkan bajet lebih sedikit yang mungkin berbeza diantara RM50 hingga RM100, apa yang penting anda berpuas hati dengan apa yang anda beli. Diantara perkara yang penting pada Kit tersebut adalah ianya boleh dipasang seperti yang anda bayangkan serta anda boleh mendapat khidmat pelanggan yang baik ( sudah tentu melalui email atau panggilan telefon dan pastikan anda yang telefon pembekal kerana keuntungan jualan Kit Fertigasi Tersebut tidak sebanyak mana untuk membayar bil telefon mereka)

Anda juga perlu tahu had Kit Fertigasi yang dibekalkan, bukan "semuanya boleh", ia tertakluk juga kepada had pemasangan tersendiri berbanding skala ladang.

Objektif Kit Pengairan Titis selepas ianya siap dipasang adalah seperti berikut:

- Untuk Taman Dapur atau untuk Pokok hiasan dll.

- Melakukan siraman automatik, iaitu mengalirkan air mengikut program yang telah disetkan pada timer untukmenghidupkan pam air (pam akuarium untuk kes ini)

- Anda perlukan soket bekalan elektrik untuk memasang timer

- Timer perlu diprogram mengikut jadual siraman yang diperlukan

- Bekalan elektrik perlu disambung dari Timer ke Tong air untuk menghidupkan pam

- Pam akuarium ditengelamkan kedalam tong air sambungkan pada paip poli 16mm atau fitting yang dibekalkan (jika berkenaan) keluar dari tong air.

- Tong air perlu mempunyai sumber air masuk iaitu dari pili paip yang memerlukan kemasan (fitting) tertentu termasuk injap pelampung (seperti " toilet lushing"). Juga perlu ditebuk sebanyak 2 lubang, dimana 1 lubang untuk dipasangkan injap pelampung dan 1 lubang lagi untuk sambungan bekalan elektrik pam serta saluran keluar paip poly 16mm ketanaman

- Paip poly yang keluar dari tong air itu boleh disambung kepada paip poly 16mm lain untuk menyalurkan air ke tanaman samada secara lurus/terus iaitu memanjang sebagai contoh 10meter, atau boleh menggunakan kemasan (fitting) "Tee" dan "Elbow" untuk membentuk sambungan paip 4 segi atau bentuk L bagi mengikut tapak atau tanah tempat tanaman tersebut.
- Hujung ("far end") paip poly 16mm perlu dimatikan dengan menggunakan "end clip" atau "barb", sekiranya sambungan paip poly 16mm dibuat berbentuk 4 segi mengikut tapak tanaman, maka lebih elok gunakan "Tee" dan sambung terus kepada paip poly yang disambungkan kepada pam air tadi.

- Paip poli perlu ditebuk, anda perlukan penebuk mudah, sambngkan nipple (start joiner) - elok guna nipple biasa ( nipple 2 way atau 4 way tidak cukup elok kerana mudah tercabut), kemudian 1 hujung nipple disambungkan kepada micro tube 4/6mm (lembut - senang sambung) atau 3/8mm (keras - susah sambung) - ada diantara pembekal tidak mengetahui fakta ini, kemudian hujung micro tube yang lagi satu disambungkan kepada penitis (dripper)

- Menyediakan media tanaman iaitu campuran tanah, sekam, cocopeat (sabut kelapa mesin), compose atau lain-lain lagi mengikut kesesuaian pada bekas tanaman yang sesuai polibeg bersaiz 15cm x 15cm atau 16cm x 16cm atau pasu yang boleh memuatkan isi kandungan yang sman banyak dengan polibeg tersebut tadi.

- Benih boleh disemai terus kedalam media tanaman, atau sekiranya dibekalkan media semaian (peatmoss) serta tray semaian, benih boleh disemai kemedia semaian mengikut teknik tertentu (diluar skop catatan ini)

- Pam yang telah siap dipasang dengan paip poly 16mm serta micro tube dan dripper perlu diuji untuk untuk memastikan air keluar pada semua dripper dan tidak ada kebocoran pada mana-mana sambungan

- Jumlah air yang perlu dialirankan bagi media tanaman biasa seperti campuran tanah dan pasir tidak dapat dipastikan secara terperinci, hanya dengan cara agak-agak sahaja.

- Tips - air tidak keluar mengalir dari bahagian bawah polibeg, jika keluar pun pada kadar lembab sahaja, kerana tujuan utama pengairan titis ialah siraman automatik dan menjimatkan air. Siraman perlu diulangi beberapa kali sehari, untuk median tanah dan campuran pasir dicadangakan siraman diantara 2 atau 3 kali sahaja pada selama antara 3 hingga lima minit (bargantung juga pada keadaan cuaca serta zaiz tanaman samada kecil atau besar. Pokok kecil memerlukan air sehingga 1 liter 1 hari manakala pokok besar memerlukan air diantara2 hingga 3 liter air sehari pada pada dedahan matahari penuh (pagi sampai petang), namun bergantung juga pada kadar pegangan air media tanaman.

- Sekiranya media menggunakan campuran cocopeat dan sekam, atau cocopeat sahaja atau sekam sahaja, siraman diperlukan diantara 5 hingga 6 kali sehari, jumlah air bagi tanaman kecil sehingga 1 liter dan bagi tanaman yang sudah besar memerlukan air diantara 2 hingga 3 liter pada dedahan matahari penuh (pagi sampai petang). Mengikut amalan kaedah fertigasi.

- Anak tanaman perlu dikawalan dari serangga perosak sehingga mengeluarkan hasil bagi tanaman, sekiranaya untuk tanaman hiasan kawalan serangga perosak adalah minima dan mungkin tidak diperlukan langsung. Sekiranya mengguankan racun perlu berhati-hati dan jauhkan kanak-kanak dari pokok tersebut serta dari bahan racun dan juga tempat simpanan racu perlulah dikunci untuk ekselamatan anak-anak. Juga terdapat racun yang diperbuat secra organik.

- Kaedah membaja, cara mudah - korek lubang jauh dari pangkal tanaman sebagai contoh 3 inci bagi anak tanamna atau sejauh 5 ke 6 inci bagi pokok yang telah besar ( akar yang menyerap baja adalah akar muda dan akar muda ini tidak berada pada pangkal pokok, juga bagi mengelakkan pokok mati kerana "kepanasan" baja kimia kerana kandungan garam yang tinggi, bagi baja organik kebiasaannya tidak menjadi masalah asalkan tidak mengandungi unsur baja kimia, letakan baja pada suaktan yang sesuai mengikut label, kamus lubang tadi dan pacakan dripper, apabila air dialirkan ia akan melembabkan baja serta bahan baja tadi akan mengalir keluar dan diserap oleh media tanaman dan akan diserap oleh pokok. Awas jangan letak baja terlalu banayak, memadai satu sudu camca teh untuk seminggu bagi anak pkok yang kecil dan 1 sudu makan bagi pokok yang telah melebihi ketinggian 15cm, pada asasnya tiada kaedah yang betul-betul tepat perlu cuba dan agak-agak serta perhatikan perkembang pertumbuhan pokok, sehingga tamat musim bagi tanaman taman dapur atau sampai bila-bila bagi pokok hiasan.

Manakala perbezaan Kit Fertigasi dengan Kit Pengairan Titis ialah penggunaan baja seperi berikut:

- Air perlu dibiarkan masuk ke tong air sehingga penuh

- Tutup stop cock untuk mematikan sumber air bagi tujuan membancuh baja serta mengelakan baja menjadi cair

- Masukan baja kedalam tong air dan bancuh jika perlu ( biasanya baja yang dibekalkan adalah jenis soluble atau larut air), untuk skala hobi, kepekatan baja tidak krikal seperti skala pertanian
- Patikan timer berada dalam keadan auto dan telah diprogramkan mengukut jadual siraman.

- Perlu mengulangi proses mengisi air kedalam tong sebelum tong kehabisan air dan membancuh baja seperi diatas sehingga tanaman mengeluarkan hasil dan perlu dibuang selepas tamat musim

- Bagi skala pertanian atau percubaan Sistem Fertigasi sebenar mengikut disiplin ladang, perlu menyediakan tong untuk stok baja iaitu 2 tong, 1 untuk stok baja A dan 1 lagi untuk stok baja B. Selain itu untuk mereka yang menggunakan air selain dari air paip mungkin memerlukan tong ke-3 untuk stok asid dan/atau tong ke-4 untuk stok alkali bagi memastikan PH air adalah berkeadaan baik.

Dipasaran kebanyakan Kit Dijual menggunakan tajuk "Kit Fertigasi" dan tiada yang menggunakan tajuk "Kit Pengairan Titis". Saya rasa anda telah faham apa itu pengairan titis dan apa itu fertigasi selepas membaca kesemua catatan diatas.

Adalah dinasihatkan supaya anda memahami sepenuhnya apa yang boleh dilakukan oleh Kit tersebut dan tidak merasa kecewa atau tertipu apabila mendapati ada peralatan atau bahan yang tidak dibekalkan bersama Kit.

Adakah anda perlukan sistem untuk siraman air kosong secara automatik iaitu Kit Sistem Pengairan Titis atau Kit Fertigasi yang juga memerlukan kawalan baja selain dari kawalan air.

Walaupun ianya adalah Kit, pengetahuan berkenaan sistem pengairan titis dan fertigasi tetap diperlukan bagi menjamin kejayaan pengunaan Kit tersebut.

Saya percaya ramai diantara mereka yang membeli Kit Fertigasi ini akhirnya hanya menggunakannya sebagai Pengairan Titis sahaja iaitu mengalirkan air kosong kepada tanaman mereka melainkan mereka yang benar-benar berminat berkenaan Fertigasi serta menjadikan aktiviti berkebun sebagai suatu hobi yang kekal. sepanjang hayat.

Sila emel kepada saya jika anda perlukan sedikit khidmat nasihat percuma (bagi mereka yang ingin mendapatkan keterangan berkenaan perihal catatan diatas sahaja (hobi) bukan untuk skala pertanian) - chullenmn@gmail.com

Selamat mencuba dan selamat berjaya.

Catatan Berkaitan :0 komen:


Catat Ulasan

 

Ruangan Catatan Pelawat Blog Ini

Ruangan Catatan Pelawat Blog Ini


Nama Anda
Emel Anda
Subjek
Mesej
Gambar 1
Gambar 2
Gambar 3
Imej Pengesahan
captcha
Sila masukkan teks dari imej sebelah kiri:
[ Tukar Imej ] [ Ini apa? ]

Cili Padi Semerah 704

Bedasarkan info dari ladang mini 600 pokok ditanam secara fertigasi.

Secara kasar:
Rendah
Cabang Y ~1 kaki
Buah lebat
Mudah untuk di pancang
Hasil Purata 60kg/sebulan
Purata satu pokok 100gram/sebulan
Siraman 3 kali sehari
Putus buah - ada pokok yang ada buah sahaja, ada pokok yang ada bunga dan putik sahaja dan ada pokok yang ada bunga, putik dan buah

Sangat Pedas

Cili Semerah Original

Bedasarkan info dari ladang mini 400 pokok ditanam secara fertigasi.

Secara kasar:
Tinggi
Cabang Y ~2 kaki
Buah kurang lebat berbanding Cili Padi Semerah 704
Susah untuk di pancang
Hasil Purata 20kg/sebulan
Purata satu pokok 50gram/sebulan
Siraman 2 kali sehari
Putus buah - ada pokok yang ada buah sahaja, ada pokok yang ada bunga dan putik sahaja dan ada pokok yang ada bunga, putik dan buah

Kurang Pedas
Penafian: Blog Admin / Penulis Blog tidak akan bertanggungjawab diatas sebarang kesilapan atau kerugian akibat daripada penggunaan mana-mana maklumat yang terdapat pada blog ini atau blog pautan terus atau pautan tidak terus dari blog ini.